Здраво тело

Туна – да или не?

Омега 3 масните киселини кои ги има во рибата се неоспорно добри за правилно функционирање на работата на срцето. Но, живата која се повеќе ја има во водата и преку неа влегува во организмот на рибата е неверојатно штетна.

Туната е риба која се препорачува да се јаде најмногу еднаш неделно. Во спротивно количината на жива може да наштети на вашето здравје. Сепак научниците по долго истражување откриле дека морската храна носи многу повеќе позитивни ефекти отколку негативни, па затоа треба да ја имаме на нашето мени.

Стручњаците едногласно се согалија на ограничено внесување на туната од срана на трудниците, живата може да биде катастрофална за плодот кој мајката го носи во себе.

Туната се препорачува особено на машката популација за подобрување на квалитетот на спремата.

 

Напиши коментар