Motherhood

Уште една многу добра причина за доење

За доењето во последно време многу се зборува и се водат бројн и расправи. Иако сите знаат доењето е многу здраво и за мајките и за децата, научниците откриваат уште една причина зошто на доењето треба да му се даде шанса.
Доењето на жените им дава дополнителна храброст, објаснуваат истражувачите.
“Доењето може да овозожи дополнителна одбрана против стрес со кој новите мајки се среќаваат, а истовремено им дава дополнителна доза на храброст ако им се која им е потребна да се грижат за себе и своето дете”, изјавила Џенифер Хан-Холбрук од Универзитетот во Калифорнија.
Оваа појава меѓу цицачите е позната како “лактациска агресија” или “мајчина одбрана”.
Со тоа, меѓу доилките е регистриран и просечно низок крвен притисок отколку кај другите жени.
“Доењето има многу предности за здравјето и имунитетот на бебето, но и користи и на мајката”, вели истражувањето.

Напиши коментар