Вкусно и здраво, пробајте ги лазањите кои ќе ве воодушеват
Потребни состојки:
– 340 гр кори за лазањи
– 4 средни тиквици, исечени на кругови
– 4 средни моркови, исечени на кругови
– 80 гр растопен путер
– 2 лажици брашно
– 125 мл млеко
– 500 мл сос од домати
– босилок
– 125 гр моцарела, ситно исецкана
Подготовка:
Подгответе ги корите за лазањи по упатството на кутијата.
Исцедете ги корите и измијте ги со ладна вода. На пареа згответе ги морковите, тиквиците. Со миксер измешајте ги брашното, путерот, па ставете ја смесата на оган и варете ја 2 минути со константно мешање. Потоа додајте го млекото и мешајте се додека смесата не се згусне. Зачинете со бибер и сол по желба.
Намресете го огноотпорниот сад за печење и на дното ставете еден ред од корите. Сипете 75 мл од доматниот сос. Потоа 1/3 од босилокот исецкајте го ставете го а врз него ставете дел од зеленчукот. Одозгора ставете од белиот сос. Повторете ја постапката на три пати. Одозгора завшете со прелив од белиот сос. Исецканата моцарела ставете ја одозгора и ставете го садот во загреана рерна на 170 степени. Печете околу 35 минути.