Здраво тело

Витаминот Ц е најважниот витамин за срцето

Дискусијата на придобивките и штетите на витамин Ц кај луѓето кои страдаат од кардиоваскуларни болести, се води предолго. Податоци од најновите студии објавени во списанието на Американскиот колеџ за кардиологија покажаа дека витаминот Ц го намалува ризикот од мозочен удар. Истражувачите од Харвард Школото за јавно здравство сметаат дека жените кои дневно консумираат повеќе од 360 mg на витамин Ц се во рамките на групата со помал ризик. За нив можноста за развој на кардиоваскуларни болести е намалена за околу 30%. Според професорот Осганиан, автор на студијата, вклучувањето на додатоци кои содржат витамин Ц, во дневното мени во комбинација со здрав начин на живот и употреба (ако има) на одредени лекови обезбедуваат ефективна помош во превенција на коронарна срцева болест. Научникот е јасен дека луѓето на возраст од 30-35 години (време кога ризикот од кардиоваскуларни болести е најголем), кои се придржуваат кон одредена диета која обезбедува повеќе витамин Ц, телото е со помала веројатност да ја развие таквата болест. Интересен е исто така и фактот дека ризикот од овие заболувања се намалува за повеќе од 27% во случаите на употреба на додатоци со витамин Ц, наместо зголемување на производи богати со овој витамин, исто така, покажуваат податоците од анкетата.

Ова не значи дека треба да се претерува со консумирањето на витамин Ц. Дневната доза по препорака не треба да надминува 500 мг затоа што во спротивно може да се случат алергиски реакции.

„Не смееме да заборавиме, исто така, дека витаминот Ц помага да се спречат срцеви болести ако веќе сте се откажале од големи количини на алкохол и кафе, и пушењето,“ потсетување на американските научници.

Напиши коментар