Prison brake

Вулканот на Марс

9 највисоки планини во Сончевиот Систем

6-та Елисиум Монс

Елисиум Монс е вулкан кој се наоѓа во регионот на Елисиум Планитија, на источната хемисфера на Марс. Се издига на 13,9 км над околната рамнина, со пречник од 240 км, додека на врвот има пречник од 14 км. Откриен е во 1972 година кога ја сликал Маринер 9.

Напиши коментар