Оревите се извонреден извор на енергија. Иако содржат доста калории и масти, сепак тоа не треба да значи дека треба да ги избегнувате. Тие се полни со масти, но тоа се здрави масти кои му се потребни на организмот. Оревот има 60% маснотии, 15% протеини и само 13% јаглехидрати.

Оревот содржи голема количина на антиоксиданти, фолна киселина, витамини Ц и Е, елагинска киселина, калциум, магнезиум, железо и траги од цинк и селен.

Со редовно консумирање на оревите ќе го забрзате метаболизмот, ќе ја подобрите работата на срцето и белите дробови. Елагинската киселина ја намалува можноста за појава на рак, а аминокиселината помага во одржувањето на флексибилноста на артериите. Тие се одлични за справување со покачен холестерол.

Напиши коментар