Prison brake

Замислете Њујорк – Лондон за помалку од еден час! И тоа е можно!

10 пронајдоци кои луѓе со нетрпение чекаат да бидат достапни

2. Транс-атлански тунел

Транс-атланскиот тунел претставува теоретски тунел кој би се простирал низ Атлантскиот Океан меѓу Северна Америка и Европа, преку кои со користење на најновата технологија би се одвивал сообраќајот со супер брзи возови со брзина од 500-8.000 км/ч. Предностите на овој тунел се незамисливи. Замислете патување од Њујорк до Лондон за помалку од еден час. Или супер брза испорака на стока меѓу САД и Европа.

Дали е ова возможно? Плановите за изградба на ваков тунел сеуште се наоѓа во концептуална фаза и никој не започна активно да се залага за реализирање на овој проект. Главните пречки за изградба на ваквите тунели се трошоците што би ја надминале магичната бројка од 12 милијарди долари – како и границите на сегашната науката на материјали. Транс-атланскиот тунел би бил 215 пати подолго и би чинел околу 3.000 пати од најдолгиот денешен тунел.

Напиши коментар