Art & Crafts

Запрете ги солзите кога сечкате кромид

Кога го сечеме кромидот, создавеме реакција при која се ослободува ензими кои ослободуваат гас наречен Pronantil sulfiksid, најголемиот виновник кој кога ќе дојде во контакт со слузокожата на очите создава сулфурна киселина. Создадената сулфурна киселина создава болка во очите, мозокот реагира и дава наредба на окото да се насолзи за да се спречи негово оштетување.

За да го спречите плачењето, кромидот ставете го во фрижидер половина час пред да го сечете. Ниската температура го намалува процесот на испуштање на ензимот поради кој плачеме.

И втор многу поефикасен начин од првиот е оној кога пред да го сечете кромидот, лапнете мастика и џвакајте додека го сечкате кромидот.

1 Коментар

Напиши коментар