Здраво тело

Здравје од печурки

Нутриционистите сметаат дека печурките спаѓаат во една од највредните намирници бидејќи поседуваат огромен број на хранливи состојки. Тие содржат протеини, есенцијални аминокиселини, јаглени хидрати, а од минералите содржат калиум, фосфор и железо. Печурките се богат извор на витамините Б и провитамин на витаминот Д.

Печурките одлично го зајакнуваат имунитетот и делуваат против туморот. Тие исто така спречуваат слепување на крвните плочки одговорни за згрутчување на крвта и помага во лечењето на тромбоза.

Печурките се користат кај бенигни и малигни тумори на органите за варење, црниот дроб, белите дробови, јајниците, и кај леукемија. Кај мултипле склерозата ги оновуваат обвивките на нервните влакна, го снижуваат крвниот притисок, ја подобруваат циркулацијата…

Напиши коментар