Sweet Home

Земјени куќи – Концепт на иднината

Земјени куќи е проект дизајниран од страна на Peter Vetsch. Идеата  врз основа на која се проектиран овој интересен концепт е еколошки свесен дух, и прогресивни архитектура. Земјените куќи се наоѓаат во Dietikon, Швајцарија. Во споредба со традиционалните станбени куќи изградени на земјата, целта на градење на земјените куќи е животот со земјата. Концептот на Земјените куќи ја користи земјата како изолационен ќебе, која ефикасно го штити од дожд, ниски температури, ветерот и природна абразија.

Земјени куќи имаат флексибилна конструкција која може да биде изградена во согласност со желбите на сопствениците, исполнувајќи ја потребата за индивидуалност, еколошка свест и заштеда на енергија. Тие се издвојува поради нивната блискост со природата и се овозможува искуство надвор од вообичаените четири ѕида, под прав агол. Концептот на Земјените куќи ја користи неговата околина како предност – околината не се прилагодува на концептот, туку е создаден со цел да се зачува животната средина.

Напиши коментар