Здраво тело

Жените може да поднесат посилна болка од мажите!

Менструалниот циклус, одење во високи потпетици, затегнувачи под тесните фустани, пораѓај… не е ни тајна дека на мажите им е многу поудобно отколку на нас жените. Па затоа не се ни изненадување новите резултати од истражувањето на медицинскиот универзитет Стенфорд.

Во оваа студија научниците анализирале медицински картони на 72.000 пациенти. Утврдиле дека жените биле тие кои најмногу пријавиле болки со голем интензитет, а кај мажите тие бие во многу помал број.

При експериментот кој бил правен, жените трпеле болка на многу повисок степен од мерната скала, за разлика од мажите.

Со оглед на тоа дека владее мислењето дека мажите се поиздржливи и посилни од жените ова е интересен податок.

Напиши коментар