Често среќаваните фрази за тоа дека љубовта ги разубавува жените, веќе е докажан факт и сега се базира на научна основа. Заслугата е на тимот од Националниот институт за здравје во САД, чии што експерименти се насочени кон анализа на врската помеѓу љубовта и зголемената самодоверба кај жената и како тоа влијае на нејзиното здравје и убавина.

Основната причина за ова е зголемената секреција или лачење на хормонот естроген кој пак ја зголемува способноста на клетките да се регенерираат. Ова го стимулира производството на колаген, а благодарение на колагенот кожата е еластична и здрава.

Ете како науката ја потврди романтичната представа дека љубовта е убавина. А ние можеме да додадеме, дека тогаш, кога е начин на живот, љубовта е и здравје. Бидете вљубени постојано, убави и здрави!

Напиши коментар