Здраво тело

Знаете ли кои се намирниците кои ќе ве стоплат?!

Зимскиот период е  време на чести настинки и грип, а како би го подобро подготвиле организмот за борба против разноврсните микроорганизми ве повикуваме да проверете  што ви советуваат нутиционистите во светот.

Во зима е потребно да се јадат сезонски  намирници за да го добиете највредното од нив.

Еколозите сметаат  дека токму разликата во годишните времиња  дават  и разновидност во исхраната. Денес  лесно забораваме на годишните времиња при имислувањето на менито за храна бидејќи многу намирници  поради напредната техника се достапни преку целата година.

Потребно е да се јадат сезонски намирници  и со тоа да го добиваме највредното од нив.

Во зима е најдобро да се зема храна која грее. Сета храна од животинско потекло посебно дивеч се намирници кои топлат а со тоа е добро да се најдат во менито.

Многу е важно да се знае дека намирниците кои полека раснат се потопли па затоа коренестиот зеленчук ( магданос, целер, морков…) исто и  јајцата пченката и јаткастите плодови се исто така избор на намирници кои топлат.

Зголемете го внесувањето на зелениот зеленчук, семките од сончоглед, сезамот,  житарките и зобот, а од овошјето консумирајте шипинки и цитрусите во облик на цеден сок. Пијте чај од џумбир и користете го во храната како зачин.

Во зимскиот период користете помалку млеко и млечни производи. Не консумирајте шекери и мед бидејќи тоа создава секрет.

За да го зголемете имунитетот редовно земајте пробиотици како додаток на исхраната… цинк со С витамин.  Цинкот е минерал најодговорен  за имунолошкиот систем.

Кога јадете секогаш ускладете ја чинијата со храна со годишното време, боите на годишното време нека бидат боите на вашата храна во чинијата!

Напиши коментар