Здраво тело

Зошто брокулата е кралица на здравјето?

Со оглед на тоа дека брокулата содржи голема количина на витамин Ц, многу минерали и влакна, совршена е за зајакнување на имунитетот, го прочистува црниот дроб, и го олеснува варењето на храната.

Можеби не е омилена храна на децата, но затоа пак многу од возрасните едногласно ќе кажат ДА на брокулата. Таа содржи калциум, железо, калиум, магнезиум, фолна киселина, витамин Ц, витамини од грпата Б…

Затоа таа се препорачува на оние кои имаат проблеми со срцето, очите, го зајакнува имунитетот, а се препорачува и за одржување на малдешкиот изглед. Но, брокулата има една маана, а тоа е дека таа е голем причинител на камења во бубрегот.

Напиши коментар