Здраво тело

Чајот e делотворен

Иако милиони луѓе пијат чај само кога се болни, научниците докажале дека чајот помага во одржување на менталното здравје.

Воочено е, особено кај жените, да дојде до успорување на менталното стареење доколу козумираат една до три шољи дневно. Исто така чајот штити од отрови кои доведуваат до заболување од  Алцхајмерова болест.  Американските научници докажале дека кафето е многу поштетно од чајот и дека оние кој пијат чај имаат многу подобра меморија. Тој ја одржува меморијата и го прави мозокот бистар, додека кафето е штетно и предизвикува когнитивни заболувања.

Напиши коментар