Здраво тело

Грозјето штити од рак на кожата

Грозјето има повеќе својства кои го подобруваат здравјето.  Научниците сметаат дека може да не заштити од предвремено стареење и рак на кожата.

Едно истражување покажа дека соединенијата што се наоѓаат во овошјето ги штитат ќелиите од ултравиолетовото зрачење што го емитува сонцето, а е водечки причинител за рак на кожата.

Ултравиолетовите зраци го зголемуваат нивото на радиоактивен вид на кислород – штетни молекули кои ги оштетуваат ќелиите на кожата. Токму таквата реакција ја спречува супстанцата што се содржи во грозјето наречена флавоноид.

Овие охрабрувачки резултати треба да бидат земени во предвид со цел да развиеме нова и подобра заштита за кожата – вели Марта Касканте, биохемичар од Универзитетот во Барселона и директор на истражувачкиот проект.

 

Напиши коментар