Здраво тело

Јагодите го штитат стомакот

Меѓународниот тим на научници тврди дека јагодите се ефикасно средство за заштита од штетните ефекти на алкохолот на ткивата…

Нивното антиоксидантно дејство не само што ја штити слузницата на желудникот, туку ги активира и заштитните механизми и ензими на телото.

Лабораториските истражувања покажуваат дека козумацијата на јагоди ја подобрува состојбата на слузницата на желудникот и ја штити од повреди по упоребата на алкохолни пијалоци.

Научниците сметаат дека вклучувањето на црвените плодови во менито ќе помогне во спречување на гастроентерологични проблеми и ќе го одложи создавањето на стомачни чирови.

 

Напиши коментар