Здраво тело

Кои болести ги лекува црвеното вино?

Научниците открија специјална хемикалија во црвеното вино, која може да се користи за лекување на дијабетис, деменција и заболувања на кардиоваскуларниот систем.

Умереното количество на црвено вино има позитивен ефект врз здравјето. Освен што помага во топење на калории, виното не мотивира и го подобрува расположението. Тим од експерти заклучи дека е можно да се создадат методи за лекување на болести преку употреба на алкохол.

Д-р Ендрју Мареј од  Универзитетот во Кембриџ објасни дека всушност, за да има тераписки ефект треба да се испијат околу седумстотини шишиња. Оваа бројка изгледа речиси незамислива, бидејќи може да доведе до зависност, од која тешко може да се ослободи.

Лекарите советуваат жените да земаат мала доза од од пијалокот, за да го намалат ризикот од рак на дојката. За лекување на оваа болест се користи хемотерапија, но експертите советуваат да користите вино за спречување на болеста.

Напиши коментар