Здраво тело

Кромидот – вкусен и здрав

Кромидот изобилува со супстанција наречена фитонутриента кверцетин што ја има во поголеми количини во овошјето, например јаболките. Кверцетинот делува како антиоксидант, но ваквиот ефект е многу поизразен кога супстанцијата се прима од својот природен извор каков што е кромидот, а не под формата не вештачки додатоци на исхраната.

Резултати од различни истражувања покажуваат намален ризик од срцеви болести, белодробен рак и астма кај луѓе во чија диета редовно присуствува храна богата со кверцетин.

Конзумацијата на повеќе кромид се поврзува уште и со подобрата густина на коските и е од полза за сврзното ткиво.

Напиши коментар