Здраво тело

Открија револуционерно апче против ракот!

Новиот лек што може да предизвика револуционарна борба против ракот, е создаден од тим на австралиски научници.

Новиот препарат влијае врз протеинот тропомиозин задолжен за клеточната структура, додека лековите кои сега се користат го осиромашуваат аналогичниот протеин – актин, коментира шефот на истражувањето професорот Питер од Универзитетот на Нов Јужен Велс.

“Нашиот препарат ја уништува структурата на клетките на ракот, при тоа, процесот се одвива брзо”, појаснува научникот и додава дека здравите клетки остануваат незасегнати.  Според зборовите на професорот извршените испитувања покажуваат дека лекот делува против сите видови малигни тумори.

Напиши коментар