Дестинации

По патеките на Кралот Сонце – Градините на Версај

Бисерот на француската корона – тоа сигурно е дворецот Версај. Се почнало во 1623 година, кога Луј ХІІІ изградил на 21 км од Париз ловиште.

Луј ХІV го претворил местото во дворец, ненадминат по својот раскош и луксуз. Важен елемент при градењето на дворецот е градината која требало да оди во паралела со импозантната архитектура.

 

Напиши коментар