Здраво тело

Стевиа – единствен природен засладувач, лекува зависности

Растението стевиа, со потекло од Јужна Америка, се прослави последните години.

Станува збор за лековитоста и позитивното влијание на стевиата на многу симптоми како замор и запек, висок крвен притисок, висока телесна тежина и болки во грлото.

Стевиата ја намалува зависноста од алкохол и цигари

Но она што неодамна е утврдено, благодарение на клинички студии спроведени во САД, е дека растението стевиа во сите негови современи форми ја намалува зависноста од алкохол и цигари.

“Според американските студии, ако пиете до половина литар чај од стевиа на ден, постепено ќе ја намалите зависноста од цигари и алкохол”, вели познатиот научник и селекционер на стевиа во Хрватска, Бруно Новак од факултетот за земјоделство.

Докажано е дека употребата на стевиа помага за:

  • Го регулира нивото на шеќерот во крвта
  • Го намалува гадењето
  • Го стимулира варењето
  • Помага за намалување на крвниот притисок
  • Го забрзува зараснувањето на раните и ги брише лузните
  • Има позитивен ефект кај остеоспорозата

1 Коментар

Напиши коментар