Art & Crafts

Три тренди плетенки кои можете да ги направите сами

Плетенката е една од најстарите фризури која може да се направи во многу варјанти. Како што се менуваат трендовите, така и овој начин на обликување на косата добива нови и интересни форми.

Доколку и вие сакате да ја испробате оваа фризура за ден и ноќ, ви ги прикажуваме упатствата како да направите три најпопулани варјанти на плетенки:

КЛАСИЧНА ПЛЕТЕНКА

–          Косата поделете ја на три дела – на прамени А, Б, и В.

–          Праменот А префрлете го преку праменот Б

–          Праменот В префрлете го преку праменот А

–          Праменот Б префрлете го преку праменот В

–          Повторувајте ја постапката се додека не добиете плетенка, а крајот заврзете го со стегач.

img

ОБРАТНА ПЛЕТЕНКА

–          Заврзете ја косата во коњска опашка.

–          Опашката поделете ја на два дела.

–          Од левата половина на костата одвоете тенок прамен и префрлете го на десната половина на косата.

–          Од десната половина на костата одвоете тенок прамен, префрлете го на левата половина.

–          Повторувајте ја постапката додека да ја исплетете плетенката и на  крајот исечете го стегачот од коњската опашка.

img

СПИРАЛНА ПЛЕТЕНКА

–          Косата поделете ја на два дела.

–          Двата дела од косата силно спирално свиткајте ги додека праменот не стане равен и тврд.

–          Со вкрстување виткајте прамен врз прамен се додека не ја исплетете плетенката до крај.

img

 

Напиши коментар