← НАЗАД НА БОЗА

Варшава – град Феникс

Варшава – град Феникс
448 Читања

Варшава е главен и најголем гад на Република Полска, кој се наоѓа во централниот дел на државата, и е седиште на Мазовското војводство. Овој прекрасен град лежи на реката Висла, и зафаќа површина од 517 квадратни километри. Во него живеат околу 1 700 000 жители, а Варшава е политички, економски, културен и научен центар на Полска.

Варшава е еден од градовите со најтрагична историја во светот. Повеќе пати е освојуван и уништуван до темели, а неговото население се соочувало со ужасни злосторства. Заради тоа Варшава често се нарекува “Град Феникс”, кој секогаш се издигнува од пепелта.

Историскиот центар на градот од 1980 година се наоѓа на листата на светски градини на УНЕСКО. На европската и светската цивилизација Варшава има дадено голем придонес со познатите личности од науката, политиката и уметноста. Тој е еден од најразвиените градови во Европа. Варшава е доста популарна туристичка дестинација на мапата на Полска, со бројни култуно-историски и други градски знаменитости.

VARŠAVA - GRAD FENIKS

VARŠAVA - GRAD FENIKS

VARŠAVA - GRAD FENIKS

VARŠAVA - GRAD FENIKS

VARŠAVA - GRAD FENIKS

VARŠAVA - GRAD FENIKS

VARŠAVA - GRAD FENIKS

VARŠAVA - GRAD FENIKS

VARŠAVA - GRAD FENIKS

VARŠAVA - GRAD FENIKS

VARŠAVA - GRAD FENIKS

VARŠAVA - GRAD FENIKS

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk