Здраво тело

За подобра меморија-пијте какао!

Секојдневната употреба на какао ја подобрува меморијата, сочат резултатие од новите истражувања. Во експериментот учествувале доброволци на различна возраст кои во тек на месец дена требало да пијат какао секојдневно. Во почетокот и на крајот на експериментот експертите го скенирале мозокот на испитаниците. Тие биле поделени на три групи, во првата се оние што пиеле какао со 500 мг флавоноиди, во втората 250 и во третата група оние што воопшто не консумирале. На крајот се докажува дека какаото има важна улога во подобрување на меморијата, а тоа се должи токму на флавоноидите кои ги има во какаото и кои го штитат мозокот од замор и ја подобруваат неговата функција.

Напиши коментар