Захер ролат
Состојки
За тестотo:
-4 јајца
50гр шекер
3 лажици брашно
3 лажици густин
2 лажици какао во прав
За филот:
250гр мармалад од кајсии
100мл изматен шлаг
50гр путер
150гр чоколадо за готвење
75гр шеќер
40гр густа павлака за готвење
Припрема:
- Рерната загреете ја на 200 степени. Одвоете ги белките од жолчките па белките изматете ги со 25гр шеќер. Измешајте ги брашното, густинот и какаото, и ставете ги врз снегот од белките. Пенасто изматете ги жолчките со остатокот од шеќерот. Измешајте све со лажица(не матете со миксер).
- Тестото ставете го во плех обложен со хартија за печење, печете околу 10 минути. Ставете го мармаладот да проврие. Тестото извадете го од рерна и ставете го на крпа обложена со шеќер во прав.
- Извадете ја хартијата за печење, тестото премачкајте го со топлиот мармалад. Со помош на крпата завиткајте го тестото во ролат и отавете го да се олади.
- Ставете ја павлаката да проврие. Путерот и чоколадото иситнете ги и ставете ги во павлаката да се растопат, потоа ставете ги настрана да се оладат.
- Ставете 50 мл вода со 75гр шеќер да проврие, најпрво измешајте ја павлаката за готвење, а потоа растопеното чоколадо со павлаката. Оставете маку да се олади, а потоа рамномерно премачкајте го ролатот. Украсете го по желба.