Дестинации

Ајфеловата кула полни 125 години

Денес се навршуваат 125 години од кога во 1889 во Париз е завршена Ајфеловата кула, тогашна највисока градба во светот.

Металната кула со висина од 300 метри (сега е околу 320 метри поради антената за телевизија и мобилна телефонија), планирана е во прво време како експонат и воедно и главна капија за влезот на Светската изложба која ја обележувала 100 годишнината од Француската револуција.

Ajfel 1

Кога кулата била изградена, многу Парижани ја сметале за гадотија која треба да се отстрани. Сепак сплет на околностите довеле до фактот дека е веќе долго еден од најглавните симболи на тој град и е своевидно ремек дело.

Ajfel 2

По двегодишна градба, инаугурирана е на 31 март, а свечено е отворена на 6 мај 1889. Од таа година до денес е најпознатиот симбол на Париз. Годишно ја посетуваат преку 5 милиони луѓе. Името го добила по својот инженер Гиставо Ајфел кој го предводел тимот од експерти, а претходно се истакнал како градител на мостови и вијадукти на железниците, но и металната конструкција за Кипот на Слободата во Њујорк.

Ajfel 3

Сестраниот Ајфел се истакнал и во научни студии од областа на метеорологијата, радиотелеграфијата и аеродинамиката. А на кулата сред Париз го носи неговото име, оод кои на посетителите им се располага и два ресторани, “Висина 95” кој се наоѓа на точно толку метри и “Жил Верн” кој се наоѓа на вториот спрат.

Во продолжение погледнете го видеото како се градела Ајфеловата Кула.

Напиши коментар