Здраво тело

Ако сме склони кон дебелеење ни диети не не спасуваат!

Во лабораториски истражувања е откриено дека гените кои се поврзани со исхраната, а не со самата диета, главна причина за отстапување во метаболитичките својства, како што е да рецеме телесната тежина. Ова нам ни помогнува да објсниме зошто некои диети подобро функционираат кај некои особи, тоа ни сугерира дека во иднина диетите треба да ги прилагодите индивидуално, односно според нашите гени, а не по физичкиот изглед.

“Нема решение од типот “една големина одговара за сите” вели Д-р Лаура Рид, истражувач на одделот за генетика на Универзитетот во Северна Калифорнија. “Секоја особа има едноставен сет генетски и околни фактори, кои придонесуваат за нивното метаболитско здравје, а ние како друштво, би требало да престанеме да бараме “ултимативен лек”, отколку да започнеме да прифаќаме дека тоа е сложен проблем кој има различни решеника за секој поединец”

За да се дојде до ова откритие, научниците проучувале 146 различни генетски вински мушички, кои биле на четери различни диети (нутритивно урамнотежени, ниско калорични, со високо ниво на шеќер и високо ниво на маст). Истражувачите потоа на секоја група мереле разни метаболитички својства, вклучувајќи и телесна тежина. Мушичките во некои генетски линии биле многу осетливи на својата диета, па така тоа се одразило на промените во телесната тежина, додека кај останатите мушички и нивните генетски линии не покажала промена во тежината низ другите диети или интеракција помеѓу генотипот и исхраната. Резултатите покажале дека самата диета направила мал допринос во целата варијација, додека генотипот и генотипот во интеракцијата со диетатата има голем допринос. Ова истражување сугерира дека некои поединци можат да ја исполнат својата цел, ако ги променат своите прехрамбени навики, додека истата промена кај другите нема да има речиси никакво дејство.

“Летните сезони и плажи често кај многу особи служат како преворка, во смисол нивните тежини”, вели Мaрк Џонсон, уредник на списанието за генетика. “Ова истражување објаснува зошто пристапот “една големина одговара на сите” нуден од страна на големи програми за исхрана, може да имате значајно различни ефекти на различни луѓе.” 

Напиши коментар