Здраво тело

Aвокадото го намалува чувството на глад

Според експертите авокадото го намалува чувството на глад пемеѓу оброците. Половина авокадо пред ручек го задржува чувството на ситост подолго.

Истражувањето спроведува ручек, комбиниран со авокадо и оброк во кој авокадото отсуствува. Резулататите покажуваат дека авокадото стимулира чувство на ситост, го регулира инсулинот во телото и циркулацијата.

Научниците го спровеле испитувањето на 26 лица со прекумерна тежина. Луѓето кои со ручекот консумирале половина од плодот, останале сити следните три часа од денот.

“Да не останеме гладни е важен услов, ако сме решиле да ги намалиме килограмите. Затоа е убаво секогаш да се чувствуваме сити за време на нутритивниот режим. Покрај тоа што е соодветно за диети, авокадото е и многу корисно”, вели нутриционистот Џон Сабат.

Напиши коментар