ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
* 500 гр кори за пита
* 600 гр сирење
* 2 јајца
* 2 чаши јогурт
* 1 чаша павлака
* 1 чаша минерална вода
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Се мешаат сирењето, павлаката, јогуртот, и се посолува по желба. Плехот се покрива со 2 кори, така да ги прекрива и рабовите на плехот. Потоа се става третина од филот. Потоа се ставаат 2 кори, кои ги кинеме на ситни парчиња, па ги попрскуваме со минерална вода. Ставете ја и другата третина од филот, па повторете ја постапката со парчињата кора и киселата вода. Кога состојките ќе се потрошат, најгоре питата се покрива со кора која ќе ги прекрие ивиците на плехот, се сече на парчиња и се прска со масло. Се пече на 200 степени се додека не добие златно кафена боја.