Богатството на нутритиенти
Гоји бобинките се богати со антиоксиданси, амино киселини и есенцијални масни киселини. Содржат екстремно високи нивоа на витамин Ц, железо и многу други хранливи материи. Малата гоџи бобинка е една од најмоќните билки во светот и на прво место на американката скала – ORAC , која ги мери антиоксидантните својства на храната.
Во гоџи бобинките има:
- 18 амино киселини (од кои 8 се есенцијални),
- 21 минерали, вклучувајќи го антиканцерогениот германиум,
- Повеќе протеини отколку интегралната пченица (13%),
- Повеќе витамин Ц од портокалот,
- Комплекс на Б витамини неопходни за претварање на храната во енергија,
- Витамин Е (ретко се наоѓа во овошјето, главно во семките и житариците),
- Циперон, кој благотворно делува на срцето и крвниот притисок и ги ублажува менструалните симптоми,
- Солаветивоне, моќно антигабично и антибактериско соединение,
- Физалин, активна состојка која штити од леукемија и хепатитис Б,
- Бетаин, соединение кое црниот дроб го користи за продукција на холин, кое ја смирува нервозата, ја подобрува меморијата и штити од замастување на црн дроб. Бетаинот, исто така, го намалува ризикот од срцев удар и ја штити ДНК.
- Комплетен спектар на антиоксиданси – каротеноиди, вклучувајќи бета каротен (подобар извор од морков) и зеакснтин (ги штити очите). Ова ги прави гоји бобинките најбогат извор на бета-каротен од сите познати намирници.
- Бета-ситостерол, анти-воспалителни агенс. Бета-ситостеролот, исто така, се користи и за намалување на холестеролот во крвта, за лекување на импотенцијата и бенигно зголемената простата (БПХ).
- Есенцијални масни киселини, кои се потребни за да се одржи производството на хормони за правилно функционирање на мозокот и нервниот систем.
Како и за што се поматаат Гоџи Бобинките:
- го зајакнуваат имунолошкиот систем,
- го успоруваат процесот на стареењето,
- го спречуваат настанувањето на леукемија и други карциноми,
- спречуваат болести на срцето и крвните садови,
- ја регулираат функцијата на уринарниот тракт,
- даваат сила и енергија,
- имаат антибактериски и антивоспалителни својства,
- ја подобруваат плодноста кај жените,
- го подобруваат видот,
- ја подобруваат циркулацијата во целиот организам,
- штитат од појава на дијабет,
- ја зголемуваат еластичноста и влажноста на кожата,
- го подобруваат квалитетот на спермата.
За да уживаме во здравствени придобивки на гоји бобинките, потребна ни е сосема мала количина. Препорачаната дневна доза на гоја бобинките е 10-30 грама дневно. Меѓутоа не постои горна граница во конзумирањето на гоји бобинките. На пример, во кинеската медицина вообичаео се препорачува доза од 150 грама свежи бобинки дневно.