← НАЗАД НА БОЗА

Јадете свежа сезонска салата!

Јадете свежа сезонска салата!
946 Читања

Во ова брзо време треба секогаш да внимаваме што правиме за да се одржиме во добра форма. Телото е се што имаме и мораме да го негуваме.

Сè повеќе и повеќе докази постојат дека свежиот зеленчук поволно дејствува на здравјео, па токму затоа експертите го препорачуваат сè повеќе во исхраната. 

Сезонската салата со домат, пиперка, краставица, црн лук и маслиново масло, содржи многу витамини и минерали.

Состав
Во сезонската мешана салата се наоѓаат голем број лековити состојки потрбни на човековиот организам, а тоа се: Алицин, белковини, бета-каротен, растителни влакна, растителни масти, растителни хормони, витамини А, В, Ц, Д, Е, К и витамин П, восок, железо, глукоза, ензими, етерични масла, јод, калиум, калциум, капсацин, каротеноид, каротин, керцетин, кофеинска киселина, ликопен, лутеин, мајнезиум, манган, монозаситени масти, моносахараиди, натриум, не заситени масни киселини, олеуропеин, олеинска киселина, омега-3 киселина, палматинска киселина, полифенол, сахароза, смола, сумпур, јаглени хидрати, ферулинска киселина, фитостероли, флавоноиди, фолна киселина, фосфор, фруктоза, хлор, хлорогенска киселина, хлорофил, цинк…

Лековити особини
Свежата салата поради изобилството на витамини, минерали и други материи, поволно дејствува на многу болести итегоби: авитаминоза, акни, алергија, ангина пекторис,анемија, аритмија, артеросклероза, артритис, астма, болести на заби, усната шуплина и непцата, болести на срцето и крвните садови, болести на органите за дишење, болки во ушите, бронхитис, прехлади, кашлање, грип. вирусни инфекции, гастритис, гихт, флавоболка, дебелина, грозница, грчеви, губење на помнењето, дерматритис, детски глисти, дијабетис, екцем, импотенција, инфаркт, инфективни заболувања, инфекции на мочните патишта, испукани усни и кожа, исцрпливост и замор, јакнење на имунолошкиот систем, кандида, катаракта, макуларна дегенерација, маларија, мамурлук, менструални тегови, мигрена, многу врсти на рак, мозочен удар, настанување на шеќерна болест, неплодност, несоница, паѓање на косата, остеоартритис, остеопороза, отежнето мокрење, ПМс, зголемена температура, зголемено ниво на холестерол и триглицериди, пореметувања на метаболизмот, превенција на органите за варење, проблеми со бубрезите и мочните канали, проблеми со црниот дроб и желудникот, проблеми со ноктите, проблеми со крвниот притисок, проблеми со крвните садови, пробеми со очите, проблеми со простатата, проблеми со циркулацијата, проблеми со цревата, проблеми во бременоста, пролив, против целулоза, разни воспаленија, рак на желудникот и простатата, растот и еразвојот на децата, регулирање на шеќерот во крвта, реума, синузитис, скорбут, намален апетит, спречување на згрутчување на крвтам стабилизирање на цревната флора, старосно слепило, стрес, тегоби во менопаузата, тегоби во текот на породувањето, тромбоза, тромбоза, набивање и истегнување на коските, хемороиди, херпес, хроничен замор, чир на дванаесетпалачното црево и на желудникот. чиреви…

Корисност
Салатата се користи обично во комбинација со оброкот, но може да биде и самостоен оброк. Салатата на нашата трпеза е достапна од пролет до касна есен, а благодарение на современиот транспорт и плантажите, може да се корити и во зима, но, тогаш цената на ваквата салата е висока.

Начин на делување и употреба
Салатата треба да се подготвува од здрав и добро измиен зеленчук. Свежиот зеленчук според наведените корисни состојки, содржи доста течности, кои му се неопходни на организмот за време на големите жештини, кога треба да ја “изгаснете” својата жед и да спречете дехидрација на организмот. Тоа долго одржува ситост поради билните влакна, а содржи многу малку калории, па погодна е за дебелите особи и диетална исхрана.
Салатата го подобрува апетитот на децата и болните, а на дебелите особи им служи како диета. Зеленчукот од салатата делува како: антидепресив, афродизијак, антиреуматик, антисептик, диуретик, антиоксидант, а според тоа има  антибактериско и дезинфекциско дејство.
Зелениот зеленчук, поволно дејствува на речиси сите органи, но ќе истакнеме позитивното дејство на: кардиоваскуларниот систем, бубрезите, цревата, желудникот, црниот дроб, мускулите, имунолошкиот систем, нервите, органите за варење и органите за дишење.

Препорака
Салатата требва да биде што повеќе застапена во Вашата исхрана, а ако додадете зачини како што се јаболковиот или винскиот оцет, босилекот, ориганото и малку морска сол, тогаш се подобрува и лековитоста и вкусот.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk