Направи Сам

Како да исчезнете од интернет во 9 чекори

Дали би сакале на некое време, или засекогаш да се откажете од интеренет, или можеби дури и да исчезнете од него во целост?

Доколку одговорот е позитивен, веб –хостинг компанијата WholHostingThis (WHT) од Лондон разви упатство од девет чекори кои ви се потребни целосно да исчезнете од мрежата. Еве ги инструкциите:

  • Затворете го својот Фејсбук, Твитер, Гугл + Linkdin профил.
  • Побарајте се себе на интернет, и соколку постои уште некој профил кој сте го заборавиле, затворете го.
  • Фалсификувајте ги информациите на профилите кои не можат да се затворат или избришат.
  • Откажете ги мејловите кои сте барале да ги примате (побарајте ја одредницата “Unsubscribe”)
  • Избриште ги резултатите од пребарувачот.
  • Директно контактирајте ги вебсајтовите и побарајте да ги отстранат вашите податоци.
  • Побарајте од компаниите кои собираат податоци и ги продаваат на други компании – да ги отстранат вашите записи.
  • Барајте да бидете избришани од телефонските именици и онлајн документи.
  • Избришете ги своите имејл налози.

Доколку после ова скате анонимно да препарувате на интернет, WHT ви препорачува да користите DUckDuckGo, анонимен пребарувач кој не собира податоци ниту споделува што сте пребарувале.

Напиши коментар