Здраво тело

Карактеристиките на витаминот B6

Витаминот Б6 учествува во градењето и разградувањето на сите структури на протеините во нашиот организам. Од тоа произлегуваат следниве функции:

  • Градењето на брзо регеренативните ќелии, како што се, кожата, слузокожата, желудникот, цревата, црвените крвни зрнца, ќелиите на црниот дроб.
  • Градење на имунолошкиот систем.
  • Градењето на нервните трансмитери: допоминот, норадреналинот и серотонинот.
  • Градење на протеини во мускулите.
  • Разградување на хомоцистеинот, протеините, кој е одговорен за 10% срцеви удари.
  • Градењето на витаминот Б3 од триптофанот.
  • Го контролира нивото на водата во телото.
  • Учествува во снабдувањето со шеќер во резервите на мускулите.

Витамин Б6 – на 100 грама највеќе се наоѓа во:

  • Лосос            0,98 мг.
  • Сардина        0,96 мг.
  • Пилешко       0,53 мг.
  • Авокадо        0,46 мг.
  • Тиквички       0,46 мг.
  • Банани         0,36 мг.
  • Компир         0,19 мг

Една банана содржи 36 пати повеќе витамин Б6 од една јаболка. Б витамините во овошното месо, со голема заслуга на дебелата кора, се добро заштитени од уништување од воздухот и светлоста, на тој начин тие самите по себе претставуваат генијално природно пакување.

Write A Comment