Убавина

Колку калории да внесете според возраста!

Секој организам има потреба од одредена количина калории кои треба да ги внесе за да може да издржи во текот на денот. Правени се некои усреднувања согласно возраста со што би се внеле соодветните хранливи материи и би се одржало телото здраво.

Вака изгледа листата:

  • 7 – 12 месеци, 1000 калории на ден
  • 1 година, 1150 калории на ден
  • 2 години, 1300 калории на ден
  • 3 години, 1450 калории на ден
  • 4 – 6 година, 1700 калории на ден
  • 7 – 9 година, 2100 калории на ден
  • 10 – 12 години, 2500 калории  на ден
  • 13 – 15 години, машки – 3100, женски 2800 калории на ден
  • 16 – 19 години, машки 3600, женски 2400 калории на ден
  • Возрасни мажи 3200, жени 2300 калории на ден.

Напиши коментар