Медот е најздравиот и најдобриот производ што ни го дала природата. Благодарение на големиот број состојки што ги содржи, медот се употребува во секојдневната исхрана како здрава храна, но и како лек. Тоа што е многу важно да го знае секоја домаќинка е фактот дека медот е производ што не може да се расипе. Ако дома имате тегли со мед, кои се стари повеќе години, воопшто не грижете се, можете слободно да ги употребувате. Големите количества шеќер, оксидативните ензими и ниски количини на PH-вредности не дозволуваат да се развијат микроорганизми. По подолг период шеќерот може да се стврдне, а тоа можете многу лесно да го решите, доколку ја ставите теглата мед во тенџере со млака вода и ја оставите така да постои. За неколку часа медот повторно ќе биде во течна состојба. Медот има толку хранливи состојки што може да ги надополни сите недостатоци во исхраната. Нутриционистите велат дека со земање една лажица мед наутро и навечер, ги задоволувате сите дневни енергетски потреби.
Ако сакате шеќерот да го исфрлите од употреба, поради неговото штетно влијание врз организмот, можете постепено да почнете да го заменувате со мед, но притоа треба да внимавате на соодносот.
Медот е посладок и погуст од шеќерот и затоа треба да внимавате кога при подготвување храна ставате мед место шеќер. Ако ставите поголемо количество мед, можете целосно да го смените вкусот на јадењето.
Една лажица шеќер, која има околу 15 грама, се заменува со една мала лажичка мед.
Бидејќи медот е течен, при приготвување на храна треба да знаете дека тестото може да биде полепливо и повлажно, за разлика од тестото во кое има шеќер.