← НАЗАД НА БОЗА

Мистичната Кападокија

Мистичната Кападокија
1198 Читања
Кападокија е област која се наоѓа во невшехирската провинција Анадолија, Турција.

Од географска страна Кападокија се граничи со Таур, на исток со Еуфрат, на север со Црното море.

Во 1 век п.н.е. Кападокија станала римска провинција, а подоцна била вклучена во составот на Византија и Османлиската империја.

Во праисториските периоди првите човечки населби биле изградени под земја во вулкански карпи поради заштита од дивите животни.

Постојат многу подземни градови во областа Кападокија, но најголем е градот Деринкују.

Оваа област е најмистичниот и најтаинствениот предел на светот.

Сега се и некои праисториски градби реновирани и претворени во хотели поради големиот број на посетители кои доаѓаат да ја видат оваа праисториска фасцинантна убавина.

Доколку некогаш имате можност да престојувате во Турција, сетете се на нас и не заборавајте да го посетите овој праисториски раскош.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk