Здраво тело

Не го фрлајте стариот лук!

Новото истражување открива дека тој е добар дури тогаш, можеби дури и подобар од свежиот лук.

Свежиот лук содржи ниско ниво на заситени масти, холестерол и сол. Тој е добар извор на калциум, фосфор и селен, а одличен извор на витамин Ц, Б6 и манган.

Научниците, чие истражување е објавено во списанието Journal of Agricultural and Food Chemistry, открива дека стариот лук содржи многу повеќе антиоксиданси од свежиот лук.

Можеби е чудно, но има смисол кога ќе обрнете внимание дека некои од најздравите намирници во светот се уште поздрави откако ќе отстојат, бидејќи на тој начин се подобрува нивниот нутритативен состав.

Растенијата во текот на стареењето ги напаѓаат бактерии, вируси и инсекти. Тие потоа произведуваат соединенија со помош на кои се бранат. Повеќето од нив се токсични за микроорганизмите и инсектите, но корисни за човековото здравје.

 

Напиши коментар