← НАЗАД НА БОЗА

Печен компир со сос од кашкавал

Печен компир со сос од кашкавал
906 Читања

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

* 750 гр компири

* една чаша кисела павлака

* 200 гр гауда кашкавал

* 200 гр ементал кашкавал

* 2-3 млади кромидчиња

* 3 лажици маслиново масло

* сол и бибер

* ким

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Убаво измијте ги компирите и ставете ги да се варат. Во водата ставете и малку ким. Измешајте го маслото со киселата павлака, па додајте го гауда кашкавалот. Ставете го на оган и мешајте за да се растопи и да добиете убава смеса. Зачинете со бибер и ставете го ементал кашкавалот, исецкан на тенки ленти, за да се растопи поубаво. По неколку минути тргнете го тенџерето од оган. Варениот компир излупете го и одозгора прелијте го со сосот од кашкавал. На крај ставете го ситно исецканиот млад кромид. Ставете го малку да се запече.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk