Мојата кујна

Пилешко со аспаргус и вргањ

За подготовка: 

  • 2 парчиња пилешко
  • 300 грама вргањ
  • 300 грама аспаргус
  • пола кило домат
  • сол
  • бибер
  • зејтин
  • пармезан
  • палента
  • 4 парчиња сланина
  • рузмарин
  • нане
  • зачини

 

Се прави сос од домат. Во една тава се пржи пилешкото, претходно на хартија за готвење се зачинува со зачини (нане, рузмарин, сол) и од двете страни се става и пармезан). Се покрива со уште една хартија и се удира со сукало, не се да се напраи мелено месо, туку само да се истенчи. Истото се пече во тава, од четрите страни се става сланина. откако убаво ќе се пропржи, се става и вргањот.Во друга тава се става и палентата да се пржи. Откако од едната страна малку ќе се подзапече, се става аспаргусот да се издинста.

Се сервира во една порција и се служи.  Јадењето е за четри лица.

 

Напиши коментар