Дестинации

Прославата која ги оживува боговите

Добредојдовте на Maha Shivarti, дводневен фестивал кој се одбележува ширум светот, но никаде толку величествено како во Индија и Непал.

Еден од 12 празници посветени на богот Шива, Маха Шиварти, го одбележува денот на неговиот брак со божицата Парвати, како и денот кога го извел својот прв космички танц Тавату.

Beta /AP Photo/Niranjan Shrestha

Клучен елемент на прославата е принесувањето на подароци на Шива во вид на златни јаболка, како и еднодневен пост и бдеење во текот на целата ноќ.

Иако “обичните” мажи и жени се вклучени во прославата и одбележувањето на празникот, тие се предводени од Садуите, светите луѓе кои го посветиле својот живот на Хинду боговите.

Поголемиот број на фотографии кои можете да ги видите тука се направени во градот Варанаси, еден од, за хиндусите, најсветите градови во светот.

Beta /AP Photo/Niranjan Shrestha

Тој е денеска модерна метропола со1,2 милиони жители.

Хиндусите веруваат дека Вандаси го основал Шива и дека тука конечно може да се добие финалното излегување од циклусот на раѓањето и умирањето.

Beta /AP Photo/Niranjan Shrestha

Оние кои не доаѓаат во Вандераси заради верата, обично се заинтересирани за неговата архитектура, наследена од династијата Мугал, која поминала векови разубавувајќи го градот во чест на неговиот оснивач Шива.

Beta /AP Photo/Niranjan Shrestha

Beta /AP Photo/Niranjan Shrestha

Beta /AP Photo/Niranjan Shrestha

Beta /AP Photo/Niranjan Shrestha

Beta /AP Photo/Niranjan Shrestha

 

 

Напиши коментар