Потребни состојки:
- 500 гр свежа тиква
- 500 гр тенки кори
- 6 лажици шеќер
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 1-2 кесички цимет
- 50 мл растопен путер
- 50 гр шеќер во прав
Тиквата ставете ја во поголем сад и додадете 5 лажици шеќер, цимет и ванилин шеќер. Измешајте за да се соединат шеќерот и циметот рамномерно.
Во плитка тепсија измерете и ставете хартија за печење или намачкајте ја со путер за да не се залепи штрудлата.
Земете 3 кори и на горниот дел ставете од филот по слободна проценка или околу 4 лажици. Свиткајте ги корите и ставете ги во садот за печење.
Во мал сад изматете неколку лажици путер и лажица шеќер со која ќе ги премачкате ивиците на корите. Со истата смеса премачкајте ја горната страна од сите свиткани и филувани кори.
Загрејте ја рерната на 200 степени и ставете ја штрудлата да се пече. Печете околу 30 минути додека штрудлата не довие златно жолта боја.
Пред сервирање исечете на коцки и посипете ја со шеќер во прав.