← НАЗАД НА БОЗА

Со цимет и ленено семе против дијабетес

Со цимет и ленено семе против дијабетес
1175 Читања

Шведски истражувачи спроведоа експеримент кај пациенти со дијабетес, според кој цимет може да им помогне да се чувствуваат подобро. Волонтери беа поделени во групи. На првите и е дадено да јадат варен ориз, а на другите варен ориз со неколку грама цимет. Резултатите покажуваат дека оние кои консумирале цимет, шеќерот во крвта после јадење бил значително понизок во споредба со другата група. Заклучокот од вежбата е дека цимет забавува апсорпцијата на храната и се препорачува на пациентите со дијабетес. Тука нутриционистите се согласуваат до одреден степен, но не напоменуваат дека овој феномен се забележува и во некои други производи – житарици, ленено семе, свежо зелен зеленчук. Житариците дури и со предност, бидејќи нема алергија, додека сличен ефект е забележан и кај други производи.

Експертите се изјаснија дека дијабетичарите треба да ги вклучат и овие производи почесто во исхраната со цел да се чувствуваат подобро.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk