
Шведски истражувачи спроведоа експеримент кај пациенти со дијабетес, според кој цимет може да им помогне да се чувствуваат подобро. Волонтери беа поделени во групи. На првите и е дадено да јадат варен ориз, а на другите варен ориз со неколку грама цимет. Резултатите покажуваат дека оние кои консумирале цимет, шеќерот во крвта после јадење бил значително понизок во споредба со другата група. Заклучокот од вежбата е дека цимет забавува апсорпцијата на храната и се препорачува на пациентите со дијабетес. Тука нутриционистите се согласуваат до одреден степен, но не напоменуваат дека овој феномен се забележува и во некои други производи – житарици, ленено семе, свежо зелен зеленчук. Житариците дури и со предност, бидејќи нема алергија, додека сличен ефект е забележан и кај други производи.
Експертите се изјаснија дека дијабетичарите треба да ги вклучат и овие производи почесто во исхраната со цел да се чувствуваат подобро.