← НАЗАД НА БОЗА

Тојота го претстави прототипот TS040 hibrid Le Man

Тојота го претстави прототипот TS040 hibrid Le Man
2718 Читања

Само неколку дена пред официјалните тестирања за Светскиот ендуранс шампионат 2014, Тојота во јавноста ги пушти првите слики и податоци за новиот TS040 hibrid Le Man со кој се надева на титула на легендарната трка.

Главната промена на новиот модел е додатокот на електричен мотор на предната осовина правејки го на тој начин автомобил со погон на сите тркала.

tojota 2

Тојота се определила за V8 мотор со 413 коњски сили и со додаток на два електрични на двете осовини кои додаваат уште дополнителни 473 коњски сили, вкупно неверојатни 986 коњски сили.

Новиот погонски систем е развиен во склад на обновените WEC технолошки правила кои нагласуваат нагласок за подобрување на економичноста. Поголемиот дел на моторите и хибридниот систем се произведени во Јапонија, додека во Германија е направен дизајнот и шасијата.

tojota 3

Големо внимание е посветено на протокот на воздух околу автомобилот, не само во центарот за намалување на отпорот на воздухот и економичноста, туку и правење поголем притисок за употреба на помали гуми.

 

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk