Здраво тело

Зошто окото ви трепери?

Треперењето на окото, грчењето и тиковите на очниот капак можат да траат со денови, недели, па дури и месеци. Добрата работа е што “играњето” на окото не можа да го оштети видот.

Причината за “играње” на окото е обично хормонот на стресот, како и заморот, напрегање на очите, кофеинот, алкохолот, сувите очи, недостатокот на некои хранливи материи и слергија.

Едниот капак почнува да трепери, а се случува и да зачеша.

Во прашање е “фасцикулација” – брзо треперење на сноповите на мускулните влакна. Претставува вообичаена состојба, но повеќе оптеретување.

Треперењето на окото може да биде, во поретки случаи, знак за озбилно здравствено нарушување, како проблем со нервите на лицето, парализа на нервите, тикови или воспаление на очниот капак. Меѓутоа, во овие случаи грчевите се случуваат почесто и обично ги погодуваат двете очи.

Потребно ви е повеќе мир, доволно сон, и прошетка. Намалете со пушењето и со кофеинот.

Напиши коментар