Дестинации

Атракција – скриеното село во Италија

Селото Фуроре во Италија е вистински скапоцен камен скриен во пукнатините меѓу карпите, кои некогаш пружале одлична заштита за неговите мештани од поморските разбојници.

Познато е како „селото кое не постои“ бидејќи сите градби, улици и скали биле скриени зад карпите за да не се гледаат од морето.

Се започнало одамна, кога е изградена мала населба со неколку куќи и без централен плоштад.

За селото не се знаело речиси ништо, а откако времето на поморските разбојници поминало, градоначалникот решил за Фуроре да се дознае.

Наложено е секоја куќа да се пребои во интензивни бои, а оваа традиција се одржала и до денешниот ден така што жителите на селото ги повикуваат уметниците од целиот свет да ги украсат локалните градби.

Се започнало одамна, кога е изградена мала населба со неколку куќи и без централен плоштад.

За селото не се знаело речиси ништо, а откако времето на поморските разбојници поминало, градоначалникот решил за Фуроре да се дознае.

Наложено е секоја куќа да се пребои во интензивни бои, а оваа традиција се одржала и до денешниот ден така што жителите на селото ги повикуваат уметниците од целиот свет да ги украсат локалните градби.

Напиши коментар