Motherhood

Како да ги воспитате своите синови да бидат добри сопружници и татковци

Мајките и синовите имаат посебен однос. Некои работи меѓу нив не мора да се изговорат и покажат бидејќи врската помеѓу нив е толку јасна што секогаш се разбираат. Сепак децата растат и одат по својот пат…

Еве што им предлагаме на сите мајки кои сакаат своите синови да ги воспитаат како мали џентлмени.

– Научете го својот син да ја почитува жената како еднаква на себе.

– Помогнете му да научи да слуша.

– Научете го да готви, да чисти и да менува пелени. Така ќе знае дека тоа не се само “женски работи”.

– Поттикнете го да се занимава со нешто во што најдобро се снаоѓа и охрабрете го тоа да го заврши успешно. Не дозволувајте да стане маж кој лесно се откажува.

– Покажете му дека постојаното искажување на љубов е показател дека е јак, а не слаб.

– Со својот пример покажете му дека мајката и сопругата имаат право да го градат својот живот и надвор од семејниот дом – да има работа, хоби…. Било што што ќе ја исполнува.

– Ставете му на знаење дека е во ред понекогаш да биде сам и да ужива во тоа. Научете го да одвои време за себе.

– Немојте да го спасувате од било каква неволја. Секој мора да научи како сам да се избори со се.

– Откријте му ја големата и најважна тајна: се освојува со љубезност и добрина.

– Покажете му дека бракот е градина која е неопходно постојано да се полева.

– Нека вашиот син научи колку е важно да бидеш голем и во поразот и во победата.

– Не дозволувајте да заборави колку е сакан!

Напиши коментар