Art & Crafts

Ослободете се од никотинските акни!

Покрај тоа што допринесуваат за развој на набрана кожа без сјај цигарите можат да предизвикаат и појава на акни. Отровните состојки кои ги има во цигарите предизвикуваат пропаѓање на кератинот во кожата, запушување на порите и проблематичен тен.

Тим на научници од дерматолошкиот институт San Gallicano во Рим извршил испитување врз 100 жени во доба од 25 до 50 години и установил дека акните – митесерите, стандардните акни и цистите на образите и челото – 8 пати се почести кај пушачите (38%), отколку кај непушачите (4,6%).

Напиши коментар