Мојата кујна

Сочно пилешко во кремаст сос од печурки

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

2 парчиња пилешки гради

сол и бибер

2 шолји мешани печурки, сецкани

2 лажици сецкан кромид

4 лажици путер

1 лажица маслиново масло

половина шолја бело вино

половина шолја пилешка супа

2 лажици павлака

2 лажици свежа мајчина душица

сок од половина лимон

босилек

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Пресечете ги пилешките гради на половина по должина. Зачинете ги со сол и бибер и потоа стопете го путерот во тава заедно со маслиновото масло. Ставете ги пилешките гради во тавата и гответе 5-7 минути на секоја страна. Тргнете ги од оган и покријте ги.

Во тавата со путерот и маслото додадете ги печурките и кромидот и гответе 5-6 минути или додека не омекнат. Често мешајте ги за да не се залепат за тавата.

Додадете ги виното и пилешката супа и гответе додека да зовријат. Потоа додадете ја павлаката, мајчината душица и малку путер. Промешајте за да се соедини смесата и додадете го сокот од лимонот.

Прелијте го сосот од печурки врз пилешкото и декорирајте со босилек и мајчина душица. Додадете кора од лимон по желба.

 

Напиши коментар