Bridal

Свадбена традиција: Подароците низ историјата

Се верува дека европската аристократија ја започнала традицијата на подарување на свадбите за сите свои гости. Тие биле наречени бонбониери и се состоеле во мали кристални или порцелански кутии, во кои имало деликатесни слатки како што се коцки шеќер, кое потоа се сметало за врвен симбол на богатство и гламур. Исто така, се верувало дека шеќерот е извор на многу здравствени придобивки. Со текот на годините, како што цената на шеќерот се намалувала и станала прифатлива за луѓето од сите возрасти, започнала традицијата на давање подароци на свадби.

Бонбониерите со текот на времето, полека се заменувале со бадеми, кои се ставале или во кутија за слатки или биле виткани во елегантна фолија. Во 13 век, биле претставени конфетите, (бадеми обложени со шеќер) и наскоро станале познати како шеќерни бадеми. Постојат пет бадеми во традиционалните пакетчиња за свадбени подароци, кои заедно ја претставуваат плодноста, долговечноста, богатството, здравјето и среќата. (Горчината на бадемот и слаткиот шеќер се вели дека се пример за горчлива сласт во бракот).

Денес, свадбените подароци можат да бидат речиси било што за сеќавање и често се персонализира со име од некој од младенците и датумот на свадба на двојката. Освен тоа, ограничувањето е само дел од границите на нечија имагинација. Секоја култура во светот практикува делење на свадбени подароци, иако тоа е особено популарно во САД и Канада.

Еден од начините да се задоволат повеќето сватови е подароците да се направат во било каква врска со храна. (секој сака храна, па затоа е тешко да се одбие) Свадбените подароци, без оглед колку се евтини, треба да изгледаат како тие да се направени специјално за оваа прилика, а тие обично се украсуваат. Можете дури и да ги испечете своите свадбени слатки за подарок, како на пример, колачињата, а потоа ставете ги во кутивче за подароци или некое специјално пакување, ставете панделка околу нив и прикачите забелешка „Ви благодарам“ од надворешноста од кутијата. Уште подобро е да имате некој грижлив пријател или роднина за да готвите, бидејќи ако ова е вашата свадба, ќе имаат многу други нешта да правите за подготвувања за вашиот специјален ден.

Други идеи за свадбени подароци се оние кои не се за јадење, а некои од нив се : калаисани, стакло или кристали , цветни растенија, миризливи сапуни, свеќи, темјан, ќесичка, магнети, или приврзок за клучеви. Листата, како онаа бесмртната на Сони и Шер продолжува и понатаму, а мора да се запомни дека без разлика дали е домашна, евтина или скапа, се ова е со цел да се поттикнат убави спомени денот како ниеден друг во животот на една двојка и да покаже благодарност кон гостите кои ги поделиле овој посебен ден со невестата и младоженецот.

Единственото правило е да се запамети е дека свадбениот подарок треба да биде подарок од срце. Одовде, само добрите нешта може да се развиваат и цутат.

Напиши коментар